Liderlik ve inovasyon eğitimleri
Liderlik ve inovasyon eğitimleri aslında elele gidiyor, gitmeli. Yaratıcı güç ve inovasyon nasıl serbest bırakılır? Tek bir çalışan bu konuda kendini nasıl yönetmelidir?
Eğitim modeli: İhtiyaca bağlı olarak değişmek üzere haftada bir ya da iki saatlik konuşma ve sohbet düzeni. Eğitimin amacı ise katılımcıları kendi oluşturdukları engellerden arındırmak. Kendi doğal kabiliyetlerini serbest bırakabilmelerini sağlamak. Daha detaya inmek gerekirse, kişisel sorunlarından bağımsız çalışabilmelerini ve karar verebilmelerini sağlamak. Ürettikleri değerli fikirleri korkmadan paylaşabilmelerini sağlamak.
Verdiğim bu eğitim her departmana ve her şirket kültürüne uygun değil. Her iş inisiyatif kullanmayı gerektirmez, her pozisyon yaratıcı olmayı gerektirmiyor. Bu nedenle bu faaliyetin insan kaynakları departmanıyla elele, iç içe, nerede inovasyon ve liderlik vasıflarına ihtiyaç varsa orada değerlendirilmesi lazım.
Bu konularda işe yarayacak ve sonuç verecek eğitimler, eğitim şirketlerinin kataloglarında yer almaz. Bunun çok basit bir nedeni var. İnsan kaynakları departmanları doğal olarak eğitim satınalma işlerini bir sisteme oturtmaya çalışırlar. İhtiyacı ölçümlerle belirleyip bu ihtiyaçları karşılamaya çalışırlar. Bunlar üç aşağı beş yukarı her yerde aynıdır. Bu nedenle de eğitim şirketleri eğitimlerini katalog haline getirirler. Bunların hepsi satış odaklıdır çünkü satış yapmazlarsa aç kalırlar. Buraya kadar herkes haklı görünüyor.
Ancak artık bu sistemi bir ileri noktaya taşıyacak bir faaliyete ihtiyaç var. Ben de bunu yapıyorum. Liderlik ve inovasyona yönelik eğitimler sınıflandırılamazlar. Bu nedenle sınıflandırılmamış eğitimlere ihtiyaç var. İşte bu eğitim o eğitim.